Cum recunosti un design maximalist?
De ani de zile, o mare parte din lumea designului s-a inchinat la altarul minimalismului. De la organizatori profesionisti care au devenit eroi de cult pana la tendintele de decor – gandeste-te la designul scandinav si la Japandi - care se concentreaza in jurul unei mentalitati aerisite de „mai putin, rezultate mai bune”, este sigur sa spunem ca minimalismul este un ansamblu cu care majoritatea oamenilor sunt familiarizati.
Ai intrat vreodata intr-o camera si te-ai simtit putin... singur? Gol? Vrei sa fii inconjurat de mai multe lucruri, macar cateva semne de viata intr-o camera sau de efectele personale ale locuitorilor unui spatiu? Atunci este posibil ca maximalismul sa fie mentalitatea de design care iti striga numele. Ca cele doua fete ale unei monede, maximalismul este destul de reprezentativ pentru tot ceea ce minimalismul nu este. Designul maximalist se refera la exprimarea individualitatii si a perspectivei tale unice. Maximalistilor nu le pasa ce vor crede ceilalti; ei proiecteaza pentru propria lor bucurie, incorporand palete de culori bine gandite si indraznete, imprimeuri interesante, corpuri de iluminat de valoare si obiecte decorative iesite din comun. Nu este vorba despre prea multe lucruri intr-un spatiu, ci despre crearea unui amestec indraznet si interesant pentru incantarea ochilor.
Descopera maximalismul
Designul maximalist inseamna mai mult decat umplerea unei incaperi cu o multime de lucruri. Este caracterizat prin camere care se joaca cu mai multe modele in acelasi spatiu, toate unite printr-o culoare sau paleta de culori comuna. De asemenea, prin forme arhitecturale unice, mai ales cand vine vorba de piese de mobilier (taburete, canapele, oglinzi etc.).
Un surplus de accesorii si accente de design, toate gandite, bine amenajate si stimulatoare vizual, care adauga interes unei scheme de design - nu doar creeaza „zgomot”. Desigur, si o multime de straturi care ajuta la unirea diferitelor scheme de culori si modele aflate in joc; culori indraznete, saturate, care atrag privirea si energizeaza un spatiu; momente de „impact mare”, cum ar fi un mural, culori neon sau un corp de iluminat supradimensionat.
Cultura consumatorului joaca, de asemenea, un rol important in evolutia designului maximalist. In secolul al XIX-lea, capacitatile de productie au crescut, iar cumparaturile au devenit un sport. Umplerea caselor care au devenit din ce in ce mai mari, cu un decor care nu avea nicio functie in afara de a arata placut din punct de vedere estetic a fost un semn al vremurilor - si un semn al identitatii clasei de mijloc superioare care a venit odata cu venitul disponibil necesar pentru colectare.
In zilele noastre, maximalismul a adoptat o abordare luata mai mult in considerare, iar achizitionarea pieselor de mobilier este mai putin de dragul posteritatii si mai mult ca un mijloc de exprimare a personalitatii, preferintelor si perspectivei unui proprietar de casa. Aparitia retelelor sociale si dorinta pentru acea imagine unica si stralucitoare joaca un rol absolut in cea mai recenta ascensiune a maximalismului. Contextul pandemic si lipsa calatoriilor au afectat, de asemenea, modul in care ne dorim sa traim, iar dorinta noastra de spatii mai fericite si mai personalizate care ne teleporteaza in locurile pe care le iubim reflecta acest lucru. Interioarele devin din ce in ce mai inspirate pentru ca nu mai e nevoie sa facem o excursie sau sa cumparam o carte pentru inspiratie – putem doar sa facem research pe internet.
Maximalism vs. Minimalism
Desi pot parea la poluri opuse, multi designeri cred ca exista paralele importante intre linistea decorului minimalist si figura puternica a unei camere maximaliste. In plus, multi chiar cred ca cele doua stiluri pot beneficia unul de celalalt, creand un spatiu mai inchegat atunci cand folosesti elemente ale ambelor estetici intr-o camera.
Este o gura de aer proaspat atunci cand minimalismul si maximalismul sunt amestecate in aceeasi casa. Acest lucru poate crea un sentiment de echilibru si poate mentine lucrurile interesante din punct de vedere vizual. Chiar daca preferi maximalismul, include si elemente de design „mai cuminti”, astfel incat ochiul sa aiba sansa de a se odihni inainte ca altceva sa-i atraga atentia.
Pentru a atinge acel echilibru intre minimalism si maximalism, concentreaza-te pe asocierea unei „cochilii” minimaliste a unei camere cu un decor maximalist. Acest lucru inseamna ca iti poti pastra abordarea less-is-more fata de mobilier, dar o poti inviora cu accesorii personalizate si obiecte de decor care spun povestea unica a familiei, a culturii, a hobby-urilor sau a calatoriilor tale.
Un design excelent poate introduce cu usurinta ambele stiluri, cum ar fi utilizarea unei palete de culori indraznete intr-un spatiu minimalist.
Cum sa obtii un look maximalist
Alege tesaturi si tapet remarcabile si combina diverse print-uri intr-un mod neasteptat. Opteaza pentru piese funky statement in spatiul tau care pot iesi in evidenta, cum ar fi arta supradimensionata, scaune cu forme indraznete sau alt mobilier tapitat cu modele colorate. Cauta piese eclectice, diferite, iconice care iti vor umple casa de energie. Colectiile noastre Seletti, Bold Monkey, Pols Potten iti vor servi ca sursa de inspiratie.
Nu uita sa integrezi obiecte de colectie unice sau suveniruri elegante din calatorii in planul tau de amenajare si sa achizitionezi piese vintage care adauga un aspect unic spatiului.
Desi maximalismul nu are o definitie ordonata, elementele sale de baza sunt abundente: model, culoare si textura.
Cheia maximalismului este ca intr-adevar nu exista reguli – celebreaza libertatea de exprimare si bucuria unui interior plin de culoare, modele si viata.
Acest stil este foarte romantic, putin nostalgic, foarte optimist si extrem de indraznet! Ce spui de canapeaua Too Pretty To Sit On Panther, scaunul lounge rotativ Where The Sun Doesn’t Shine sau masutele de cafea Dope as Hell de la Bold Monkey? Ti-am pus la dispozitie toate elementele necesare pentru un super-look maximalist. Stay bold, not beige!