„Vintage” este un termen folosit care se refera la articole care dateaza cu 20 pana la 100 de ani in urma. Cu alte cuvinte, vintage inseamna „vechi”, iar acest termen este folosit in multe domenii: moda, design interior, fotografie. In ultima vreme, oamenii tind sa imbratiseze stilul vintage din ce in ce mai mult, decoratiunile, mobilierul, corpurile de iluminat cu accente clasice fiind adesea intalnite.
Combinatia armonioasa dintre stilul vintage si stil modern face ca designul unei incaperi sa aiba o nota de nostalgie, dar sa nu para depasit. Asadar, pentru cei care nu vor sa obtina un decor exclusiv vintage, exista posibilitatea de a combina piese diverse, pentru a crea un decor cat mai atractiv, cu look cat mai actual.
Stilul vintage VS stilul retro
Stilurile vintage si retro sunt extrem de populare. Aducand armonia imbinarii, amestecand elemente clasice cu elemente contemporane, stilul interior vintage este popular si iubit de multi dintre noi. Aceste doua stiluri pot fi foarte usor de confundat deoarece, in linii mari, prezinta aceleasi particularitati.
Dacă stilul vintage cuprinde piese de mobilier și obiecte decorative datând din anii ‘60 și ‘90, stilul retro cuprinde acele elemente de design din prima jumătate a secolului trecut, deci din cel târziu anii ‘50. Stilul vintage poate cuprinde atât mobilă vintage din anii ‘70, cât și unele obiecte de decor din anii ‘90.
Caracteristicile stilului vintage
Stilul vintage prezinta numeroase caracteristici si particularitati de care trebuie sa tii cont daca doresti sa obtii un decor cat mai placut, printre care se numara:
Materiale naturale
Stilul vintage este special datorita materialelor naturale care predomina, precum lemn, piatra, fier. Tesaturile realizate din fibre naturale cum ar fi lana sau bumbacul sunt si ele des intalnite. Mobilierul cu aspect invechit caracterizeaza decorul vintage. Unul dintre materialele preferate folosite in stilul vintage este lemnul. In acest caz ai putea folosi rafturi sau dulapuri, mese si scaune din lemn care prezinta multe tonuri de culoare specifice stilului vintage. In plus, podeaua din lemn este o parte importanta a acestui stil.
In plus, piesele pe care le vedem adesea intr-un spatiu vintage pot fi sfesnice din bronz, ceasuri antice, tablouri suspendate, ghivece si perne decorative. Exista momente in care articolele second-hand pot fi folosite. Toate emana vechime si o estetica deosebita. Nu numai atat, combinatia de obiecte precum covoare, fete de masa, tapiterie cu modele vechi ne ofera si o nostalgie unica.
Culori vintage
Schemele de nuante in stil vintage in designul interior folosesc adesea culori profunde, neutre. Poti utiliza si culori blande, elegante precum alb, crem, nisipiu, roz, lila, si albastru deschis pentru a adauga un touch modern si romantic spatiului interior. Utilizarea acestei game de culori exprima nostalgie si ajuta la crearea unei atmosfere placute si primitoare.
Culorile pastelate stralucitoare cum ar fi bej, crem si roz pal, cu modele florale, adauga culoare si prospețime designului interior. Aceste nunate se pot regasi pe tapet, un element des intalnit in stilul vintage, cat si pe perdelele din dantela, bumbac si tesatura de sifon. Poti folosi imprimeu fin sau dantela stilizata.
👉Citeste si: Perdele și draperii: cum faci alegerea potrivită?
Iluminat de epoca
In orice stil de design interior, lumina este, de asemenea, o conditie necesara. In special in stilul vintage trebuie sa bifam cateva criterii care sa se potriveasca cu designul. In primul rand, tine cont ca este important sa profiti de lumina naturala din plin, de aceea este necesar sa nu pozitionezi mobilier in fata ferestrelor.
Pentru iluminatul artificial, in acest stil ar trebui sa optezi pentru lumina in culori calde pentru a adauga o senzatie primitoare. Cu toate acestea, ar trebui sa mai folosesti cateva lampi cu lumina rece pentru ca ambientul sa nu se simta plictisitor cu un singur tip de lumina. Candelabrele de cupru au devenit cea mai populara alegere datorita senzatiei calde si antice pe care o dau.
👉 Descoperă numeroase modele de candelabre care vor completa perfect decorul!
Mobilier vintage
Piesele de mobilier sunt cele care isi pun amprenta cel mai mult pe interiorul unei locuinte. In stilul vintage ai posibilitatea de a adauga mobilier mai vechi, achizitionat din diverse magazine de antichitati sau piese mostenite de la bunici, care au si o incarcatura emotionala aparte.
Iti recomandam pentru living sa folosesti o canapea verde din catifea din colectia noastra. Asociaz-o cu o masuta de cafea cu blatul din marmura si structura aurie pentru a oferi spatiului tau acea nota de revigorare. Gandeste-te si la un fotoliu confortabil din catifea care va fi partenerul perfect pentru relaxare, in timp ce citesti sau te bucuri de serialul preferat.
Ce este mai placut decat sa ai un loc doar al tau de care sa te bucuri zi de zi? Cele mai bune planuri se fac in jurul unei mese si daca sunt impartasite, cu atat mai bine. Alege piese precum o masa si un bufet din lemn masiv de nuc si completeaza-le cu scaune din tesaturi precum chenille sau catifea.
Stilul vintage s-a format la mijlocul secolului al XX-lea cu un amestec de stiluri moderne si clasice. Acest stil este utilizat in interioare pentru a aduce in spatiile de locuit frumusetea ușurintei, simplitatii, confortului si nostalgiei. Prin urmare, in zilele noastre, in viata moderna, unde toata lumea vrea sa gaseasca elemente din trecut, stilul interior vintage este o alegere foarte populara.
Sursa foto: TheHome.ro