Trucuri simple pentru o casa moderna, confortabila si stare de spirit imbunatatita
Nu conteaza unde locuiesti, fiindca un design reusit iti poate transforma spatiul intr-un sanctuar!
Elementele precum dimensiunea unei camere si decorul acesteia, sunetele care se aud din strada, chiar si culoarea pledului preferat se aliaza pentru a determina caracterul casei tale.
Si asta include mai mult decat atat – designul influenteaza sanatatea ta psihica si fizica in moduri surprinzatoare in fiecare zi.
Ne-am informat despre conexiunea dintre sanatate si design interior si exista niste modalitati simple de a-ti redecora casa si a-ti imbunatati aspectul in acelasi timp.
Fa din natura muza ta
Oamenii nu sunt facuti sa stea prea mult in spatiu inchis, desi cei mai multi dintre noi petrecem un procent de 80-90% din timp in casa. Cateva motive pentru a ne reintoarce in natura:
Potrivit unui studiu amplu facut pe 350.000 de persoane, cele care au trait printre spatii verzi, au sanse mult mai mici de a se imbolnavi de aproximativ 15 boli, printre care depresia si anxietatea.
Plimbarea in parc poate reduce circulatia sanguina din zona creierului, responsabila pentru ruminatie (gandurile negative repetitive), potrivit unui studio realizat la Universitatea Stanford.
Florile, lemnul si culorile pe care le vezi in natura te ajuta sa iti limpezesti mintea si te calmeaza pot fi aduse si in casa ta.
- Opteaza pentru bej nisipiu sau culorile cerului (gri, ivoriu, alb) pe piese precum o canapea sau un covor.
- Integreaza mobilier si obiecte decorative din lemn.
Decoreaza cu print-uri inspirate din natura; spre exemplu, perne cu flori sau tablouri de dimensiuni mari cu imagini din natura.
Lasa lumina sa intre in casa
Daca ai posibilitatea, lasa soarele sa fie prima sursa de lumina in casa ta in timpul zilei.
- Imbunatateste calitatea somnului. Lumina soarelui trimite repere vizuale catre creier si ajuta la controlarea ritmului circadian. Un studiu spune, spre exemplu, ca oamenii care lucreaza in birouri cu ferestre, au dormit in medie cu 46 minute mai mult intr-o noapte decat cei care lucreaza cu lumina artificiala.
- Usureaza durerea. Pacientilor din spitale care au vedere la pomi prin ferestre li se administreaza mai putine medicamente si se refac mai repede decat cei care au in fata pereti inchisi.
- Sporeste productivitatea. Lumina zilei incurajeaza vigilenta si, potrivit unui studiu, elevii care au sustinut examene in incaperi cu lumina naturala au obtinut rezultate cu 10 procente mai mari.
Nu pozitiona piese de mobilier in fata ferestrei, fiindca trebuie sa ai acces la aer curat si lumina naturala. Vrei sa vezi flori, pomi, pasari si oameni trecand pe strada, nu?
Integreaza plante verzi in designul interior
Inconjoara-te cu plante vibrante, usor de ingrijit!
- Creste plante fresh si condimente in bucatarie. Pozitioneaza-le pe pervaz sau agata-le in ghivece decorative pe perete. Menta si busuiocul in special sunt usor de ingrijit.
- Pastreaza plante mici precum suculentele si cactusi pe birou – doar asigura-te ca ghivecele nu au scurgere.
- Pozitioneaza o planta inalta precum un ficus lyrata intr-un colt al livingului (este o planta impozanta in randul plantelor de interior, decorand prin frunzele sale mari, cu forma deosebita).
- Include plante agatatoare stylish precum philodendron care prefera locurile umbrite, ferite de lumina puternica a soarelui fiindca poate provoca arsuri pe frunze sau ingalbenirea si caderea acestora si prefera o umiditate atmosferica ridicata, de aceea necesita sa fie pulverizata zilnic cu apa la temperatura camerei.
Fie ca e doar menta, busuioc sau ceva mai mare, sufleteste vei fi extrem de multumit datorita ingrijirii plantelor, iar fizic fiindca vei consuma din propria ta recolta proaspata.
Vopseste peretii intr-o culoare fresh care iti da o stare de bine
Niste cercetari facute pe termen lung sugereaza ca anumite culori au efect calmant, in timp ce altele promoveaza reactia corpului la stres. Iata cateva detalii despre ce tocmai am spus:
- S-a descoperit despre albastru ca reduce presiunea sangelui, ritmul cardiac, ritmul respiratiei si frecventa clipitului din ochi. Niste studii vorbesc despre scaderea anxietatii cu privire la aceasta culoare si a fost descrisa de catre participanti ca fiind calmanta, linistitoare si cool.
- Galbenul poate promova creativitatea si energia.
- Verdele de asemenea poate incuraja creativitatea.
- Rosul este deseori asociat cu stresul sau incantarea si se intersecteaza cu gandirea critica. De asemenea poate provoca decizii grabite.
Anumite culori te ajuta sa te relaxezi. Albastrul poate sa iti aminteasca de mare, cremul si bejul nisipiu de plaja si griul pal este calmant.
Opteaza pentru textile placute la atingere
Covoarele, paturile si perdelele ocupa un loc important in spatiul vizual. Foloseste acele tesaturi curate pentru a adauga pete de culoare, creeaza un fundal calmant sau expune pattern-uri interesante. Dar nu uita de felul in care se simt textilele la atingere – ia in calcul acest lucru atunci cand decorezi pentru a face din casa ta o adevarata zona de confort.
Lucruri de care sa tii cont atunci cand alegi textilele:
- Pentru paturi: bumbacul este ideal pentru ca este calduros, dar respirabil, deci nu te vei trezi din cauza caldurii provocate de material.
-
Pentru covoare: Nailonul este un material sintetic care vine in multe texturi si culori. In functie de stil si brand, poate oferi sentimentul unui material de inalta calitate, fara costuri mari. Este, de asemenea, rezistent murdariei si isi pastreaza textura initiala in timp. Si desigur, daca iti doresti materiale naturale extrem de calitative, lana si viscoza sunt optiunile ideale. Descopera colectia de covoare The Home si alege-ti preferatele!
Recomandam designul Japandi care este o combinatie intre functionalitatea scandinava si minimalismul rustic japonez pentru a crea sentimentul de arta, natura, liniste si simplitate – imbina functiunea si forma, focusandu-se pe liniile curate, spatiile luminoase si culorile deschise. Se bazeaza pe materiale naturale, piese realizate manual, culori neutre si este eco-friendly si sustenabil.
Materialele naturale castiga prioritate in designul interior. Acest trend se focuseaza pe utilizarea materialelor tactile precum ratanul, bambusul, iarba de mare, pluta si altele. Aceste materiale au o autenticitate onesta pe care o gasim seducatoare – este probabil un aspect legat de nevoia noastra primara de a ne conecta cu natura!