Designul locuintei tale si atmosfera resimtita pot fi cu usurinta influentate de modalitatea in care alegi să iluminezi fiecare incapere in parte. Pentru a te asigura ca faci o alegere potrivita si in ceea ce priveste acest capitol, este recomandat sa stii cate tipuri de lumina exista, dar si cand si unde este mai bine sa folosesti fiecare tip de lumina in parte.
Descopera, in cele ce urmeaza, tot ce trebuie sa stii pentru a lua cele mai bune decizii.
Ce este temperatura de culoare
Temperatura de culoare se refera la diferitele grade de temperatura prin care trece un bec in procesul de incalzire. In ceea ce priveste becurile conventionale, cu filament, inainte de a ajunge la o temperatura inalta, filamentul becului este de culoare rosie, apoi devine galben si, ulterior, alb. In final, in momentul in care becul ajunge la o temperatura ridicata, acesta capata tonuri de albastru.
Fiecare dintre aceste grade de temperatura influenteaza ambientul unei camere, dar si organismul uman, motiv pentru care este important ca atunci cand amenajezi o locuinta, sa alegi temperatura de culoare pentru fiecare camera in parte in functie de specificul sau.
In prezent, becurile conventionale sunt folosite din ce in ce mai rar, iar in locul lor sunt alese becurile cu LED datorita eficientei energetice ridicate. Spre deosebire de becurile conventionale, becurile smart, cu LED, pot emite o varietate de culori si permit reglarea temperaturii de culoare in functie de nevoi si preferinte.
Lumina calda sau rece. Care este diferenta dintre ele?
Culoarea oferita de lumina este masurata in kelvin si poate varia de la 1.500k pana la 6.500k. Cu cat valoarea este mai redusa, cu atat lumina este mai calda, iar cu cat valoarea masurata este mai ridicata, cu atat lumina este mai rece. Asadar, in timp ce o lumina rece are o valoare de pana la 6.500k, o lumina calda are o valoare de maximum 3.000k.
O alta diferenta intre lumina calda si lumina rece consta in intrebuintarea fiecareia dintre ele si atmosfera pe care o ofera incaperilor. Nu uita, insa, ca rezultatul final al designului locuintei tale este influentat si de tipurile de corpuri de iluminat pe care le folosesti. Acestea trebuie sa fie potrivite pentru fiecare incapere in parte.
👉Creeaza atmosfera pe care ti-o doresti cu ajutorul corpurilor de iluminat de la the Home. Indiferent ca alegi lumina calda sau rece, in portofoliul nostru vei putea sa gasesti corpurile de iluminat potrivite pentru fiecare incapere!
In ce camera este potrivita lumina calda
Lumina calda promoveaza relaxarea si odihna si are un efect odihnitor asupra vederii. Din acest motiv, este recomandat sa folosesti lumina calda in dormitor, in camera de relaxare sau in sufragerie, deoarece va contribui la crearea unei atmosfere linistite care sa te ajute sa te relaxezi dupa o zi agitata la birou.
Totodata, lumina calda poate oferi locuintei tale un cadru intim si primitor. Asadar, poti sa profiti de acest lucru si sa folosesti lumina calda in holul de la intrarea in locuinta, pentru ca va contribui la crearea unei atmosfere primitoare pentru oaspeti si te va face sa te simti „acasa” din secunda in care pasesti pragul.
Cum poti sa obtii lumina calda in locuinta
Exista mai multe modalitati de a incorpora lumina calda in locuinta ta, astfel incat sa obtii atmosfera dorita. Iata cateva dintre acestea:
- foloseste plafoniere sau corpuri de iluminat incastrate in tavan care ofera o lumina directa in camera;
- plafoniere pe care sa le pozitionezi pe perete sau pe tavan;
- lustrele pozitionate in spatii strategice ale incaperii;
- lampi de dimensiuni mici sau medii, asezate pe noptierele de langa pat.
👉Alege o plafoniera alba, din sticla, si foloseste-o impreuna cu un bec LED cu lumina calda pentru a obtine o atmosfera si relaxanta primitoare in locuinta ta!
In ce camera este potrivita lumina rece
Spre deosebire de lumina calda, lumina rece este potrivita pentru spatiile care necesita concentrare datorita faptului ca stimuleaza gandirea si atentia. Asadar, este recomandat sa o folosesti in amenajarea biroului, a bucatariei si a baii pentru a obtine un randament maxim al activitatilor efectuate in aceste spatii.
Totodata, lumina rece este si cea care poate scoate in evidenta anumite detalii de design interior, oferind spatiului o atmosfera moderna si grandioasa. Cu toate acestea, este bine sa fii atent la cantitatea de lumina rece pe care o folosesti in amenajare, deoarece unul dintre dezavantajele luminii reci este redarea ineficienta a culorilor dintr-o incapere.
Cum poti sa obtii lumina rece in locuinta
Folosirea luminii reci pentru iluminarea ambientala a unor incaperi din camera poate fi o idee potrivita, intrucat aceasta este cea care seamana cel mai mult cu lumina naturala. Asadar, daca locuinta ta nu dispune de ferestre generoase care sa permita patrunderea luminii naturale in incaperi, poti sa te folosesti de lumina rece pentru a obtine un ambient asemanator celui natural.
O modalitate de a incorpora lumina naturala intr-o incapere este pozitionarea unei lustre LED in mijlocul tavanului. Dimensiunea acesteia trebuie sa fie direct proportionala cu cea a camerei, deoarece, daca vei obtine o cantitate prea mare de lumina alba, acest lucru va fi obositor pentru ochi.
👉Descopera lustra aurie din sticla si inox de la the Home si bucura-te de un ambient placut in orice incapere din locuinta!
Totodata, daca nu iti doresti sa folosesti lumina rece ca sa iluminezi ambiental spatiul, o poti folosi cu succes ca lumina de accent pentru a scoate in evidenta o anumita parte a camerei sau doar un obiect decorativ mai deosebit. Fie ca vorbim despre tablouri, statui, anumite piese de mobilier sau alte detalii arhitecturale, lumina rece poate fi o solutie potrivita pentru a le scoate in evidenta. O poti obtine cu ajutorul unor elemente de iluminat, precum:
- spoturi sau aplice pentru pereti;
- spoturi incorporate in pereti;
- spoturi cu directie reglabila.
👉Citeste si: Tips & tricks – cum alegi corpurile de iluminat pentru o locuinta de mici dimensiuni.
In acelasi timp, lumina rece poate fi folosita si pentru a obtine o sursa de lumina functionala. Daca lumina calda este potrivita pentru citit, poti sa folosesti lumina rece pentru a te machia, pentru a gati sau pentru a lucra de acasa. Iata cateva corpuri de iluminat pe care le poti folosi in acest sens:
- aplica de perete cu brat ajustabil;
- leduri incorporate in mobila de bucatarie;
- lampa de birou sau lampadar.
In timp ce lumina naturala este indispensabila intr-o locuinta, luminile reci si calde pot fi alternate pentru a obtine atmosfera dorita in fiecare incapere. Profita de informatiile prezentate in acest articol si ofera-i locuintei tale propria personalitate, folosindu-te de lumina calda sau rece si de corpurile de iluminat corespunzatoare.
sursa foto: The Home