Amenajare bucatarie: ghiduri si sfaturi pentru a obtine rezultate optime

O bucatarie organizata intr-un mod strategic si amenajata dupa bunul plac este, cu siguranta, inima oricarei locuinte. Nu este doar locul in care familia se aduna, socializeaza si creeaza amintiri, ci si locul in care povestile culinare isi au locul. Tocmai de aceea, merita sa acorzi o atentie deosebita amenajarii bucatariei tale, pentru a te bucura de confort, eficienta si estetica, totul intr-un singur spatiu de care te vei bucura din plin.

Fie ca vrei sa-ti reamenajezi bucataria actuala, sa proiectezi una complet noua sau pur si simplu iti doresti sa afli mai multe despre cum se amenajeaza aceasta incapere esentiala oricarui camin, citeste mai departe pentru a gasi sfaturi si idei cuprinzatoare pentru amenajarea bucatariei de vis, indiferent de dimensiunea acesteia, forma dorita sau bugetul pe care ai la dispozitie.

Aici vei identifica, intr-o ordine cat mai clara, tot ce trebuie luat in considerare inainte de a incepe un proiect de aceasta anvergura, pornind de la efectuarea cercetarii necesare si consultarea expertilor in domeniu si pana la alegerea mobilierului potrivit, optimizarea spatiului, dar si idei creative de design interior.

  • Principii amenajari interioare bucatarii: de unde incepi
  • Amenajarea bucatariei in functie de dimensiunea locuintei
  • Amenajarea bucatariei in functie de comunicarea cu restul locuintei
  • Idei de amenajare a bucatariei in functie de stil
  • Imagini cu bucatarii amenajate (idei de bucatarii)

Principii amenajari interioare bucatarii: de unde incepi

Inainte de a incepe amenajarea bucatariei, este important sa iei in calcul cativa factori cheie de care vei tine cont pe tot parcursul acestui proces si care, cu siguranta, iti vor influenta deciziile intr-un mod constructiv.

1.     Identifica si raporteaza-te la nevoile si dorintele tale personale (amenajarea si organizarea bucatariei)

Primul lucru la care trebuie sa te gandesti este ca orice decizie vei lua in legatura cu bucataria ta sa fie in concordanta cu nevoile si dorintele tale personale (sau, in cazul in care locuiesti cu partenerul, familia numeroasa sau prieteni, cu nevoile de cuplu/grup).

Odata ce ai identificat aspectele importante (modele de bucatarii, organizarea bucatariei, compartimentarea bucatariei, decoratiuni interioare bucatarii moderne/clasice/rustice), toate alegerile ulterioare se vor derula dupa un fir logic, cursiv (plan/proiect bucatarie).  

2.     Evalueaza si delimiteaza spatiul de care dispui (bucatarii lungi si inguste, bucatarii mari)

Niciun plan de amenajare nu poate fi realizat fara sa ai in minte spatiul in care aceasta se va desfasura. In cazul tau, este vorba atat despre numarul de metri patrati utili per se, cat si de impartirea acestora (bucatarie inchisa, open space, pe balcon etc.).

Astfel, prima ta sarcina va fi evaluarea dimensiunii si formei bucatariei. Daca lucrezi cu un spatiu mic, vei avea nevoie de solutii inteligente de asezare a mobilierului, depozitare a ustensilelor si, totodata, electrocasnice compacte pentru a maximiza functionalitatea (idei de bucatarie mica, bucatarii de bloc, decorare bucatarie mare).

Formele neregulate ale spatiului pot fi provocatoare si pot oferi oportunitati creative. In acelasi timp, formele clasice iti pot eficientiza renovarea bucatariei de bloc sau casa. Nu trebuie sa existe o situatie ideala, ci doar o dorinta suficient de mare de a face din bucataria ta un loc care are amprenta ta personala.

3.     Stabileste bugetul de care dispui

Stabileste un buget realist pentru intreaga amenajare. Costurile pot varia semnificativ in functie de materialele si echipamentele alese, precum si de cat de mult vrei sa extinzi proiectul.

Nu uita faptul ca orice incapere poate fi imbunatatita din multe puncte de vedere, iar amenajarea se poate transforma intr-un proiect de lunga durata.

Pentru a te asigura ca investesti intr-un mod inteligent si eficient, prioritizeaza achizitiile esentiale (mobilier, electrocasnice, corpuri de iluminat) si gandeste-te ca oricand mai poti adauga elemente noi (precum cele decorative).

In final, gandeste-te la cum vei aranja mobilierul pentru a crea zone de lucru eficiente. Asigura distante adecvate intre dulapuri si spatiu suficient pentru deschiderea usilor si tragerea sertarelor.

4.     Identifica elementele pe care le va avea bucataria ta

Gandeste-te la nevoile tale si ale familiei tale in bucatarie: cat de des gatiti, ce fel de mancare, cat de mult spatiu de depozitare aveti si cat de multa importanta acordati unui spatiu suplimentar pentru electrocasnice raportat la spatiul pentru servirea mesei.

Optimizarea functionalitatii bucatariei depinde de obiceiurile voastre si de stilul de viata pe care il aveti. Odata ce ai identificat elementele ideale pentru bucataria ta, urmatorii pasi vor fi mai simplu de parcurs.

5.     Stabileste cateva reguli referitoare la design

Modul in care va arata bucataria ta este extrem de important. Nu doar ca ofera prima impresie pe care o veti avea atat tu, cat si musafirii tai, ci poate schimba intreaga atmosfera din incapere.

Un design interesant, atragator, nu trebuie sa fie unul complicat. In realitate, conform celor 10 principii de design formulate de catre Dieter Rams (reguli de amenajare a bucatariei/altor spatii), un design bun este unul cat mai simplu cu putinta.

Astfel, in timp ce decizia finala asupra modului in care va arata bucataria va fi luata in timp, odata cu structurarea intregului proces de amenajare, este ideal sa identifici exemple de design cu care rezonezi si pe care ti-ar face placere sa le implementezi in bucatarie: design interior bucatarii moderne, decor bucatarii spatii mici, de bloc, bucatarii vesele sau clasice, bucatarii moderne mari sau amenajari bucatarii rustice. In acest fel, se vor obtine, cu siguranta, cele mai frumoase bucatarii.

6.     Nu uita de spatiile de depozitare

Pe cat de mult posibil, gandeste depozitarea in detaliu (in special in cazul in care gatesti destul de des si ai nevoie de produse la indemana).   

Planifica mobilierul necesar unei depozitari eficiente si gandeste-te la cateva elemente cheie:

  • De unde vei lua farfuriile si alte piese de vesela – cat de la indemana sa fie si cat spatiu trebuie alocat;
  • Unde vei depozita electrocasnicele voluminoase si cat de accesibile vor fi; un bun sfat este sa le integrezi pe cat de mult posibil (ex: poti integra in mobilier electrocasnice precum cuptorul cu microunde, masina de spalat vase si frigiderul);
  • De cat de mult spatiu vei avea nevoie in total – aici depinde cat de mult gatesti, cate accesorii detii si cate planifici sa mai achizitionezi in viitorul apropiat. 

Amenajarea bucatariei in functie de dimensiunea locuintei

Amenajarea bucatariei poate fi un proces extrem de diferit atunci cand spatiul de care dispui este extrem de mic sau, din contra, extrem de mare. 

Inainte de a te apuca sa cumperi mobilierul necesar sau chiar sa faci primele planuri, gandeste-te la modul in care acestea vor satisface spatiul de care dispui. De exemplu, o bucatarie a unui apartament este, in general, mai mica decat o bucatarie a unei case sau a unui duplex.

Amenajare bucatarie mica, de bloc (bucatarie dreptunghiulara, ingusta)

Chiar daca spatiul de care dispui nu permite folosirea unui numar mare de piese de mobilier, tot ce ai nevoie este putina creativitate, cateva trucuri de amenajare si suficienta determinare. Astfel, cu siguranta vei putea obtine un design de bucatarie mica si ingusta de care sa fii multumit si care va atrage atentia celor din jur.

Pentru a veni in ajutorul tau, iata cateva trucuri de care sa tii cont intr-o amenajare de bucatarie mica de bloc:

  • Foloseste-te de designul pe verticala - acest tip de design este extrem de util pentru a nu incarca vizual bucataria; poti indeplini un astfel de obiectiv prin orientarea mobilierului principal folosind o depozitare pe verticala, astfel incat sa nu ocupi spatiul la sol, dar, in acelasi timp, sa te poti bucura de o bucatarie organizata;
  • Opteaza pentru mai putine obiecte de mobilier - in timp ce unele piese de mobilier sunt esentiale si greu de modelat (ex: frigiderul sau cuptorul incorporat), altele pot fi optionale (ex: spatiile suplimentare de depozitare); astfel, orienteaza-te catre mobilier compartimentat inteligent;
  • Alege aparate electronice sau electrocasnice incorporate in mobila de bucatarie - in loc sa alegi varianta clasica de a aseza frigiderul langa mobilier, aparatul cu microunde pe blatul de bucatarie sau masina de spalat descoperita, incearca sa le incorporezi in mobilier; astfel, vei obtine efectul unui spatiu organizat fara prea mult efort;
  • Alege culori deschise pentru finisaje – culorile pot influenta mult ambientul; prin urmare, inclina catre culori deschise (alb, culori pastel) care sa dea impresia unui spatiu mai aerisit si generos;
  • Foloseste-te de oglinzi (tehnici creative amenajari interioare bucatarii) - indiferent de tipul de incapere, oglinzile bine pozitionate pot crea senzatia unui spatiu mult mai generos decat exista in realitate. 

Amenajare bucatarie mare (amenajarea bucatariei la casa: bucatarii patrate, in forma de U sau L)

Amenajarea bucatariei la casa, spre deosebire de amenajarea unei bucatarii mici, iti permite sa dai frau liber imaginatiei si, astfel, sa obtii o amenajare exact asa cum ti-ai dorit, fara sa te gandesti la spatiu ca la o posibila restrictie.

Avantajele acesteia includ:

  • Mai mult spatiu pentru depozitare - se poate realiza o amenajare de bucatarie pe lung;
  • Mai mult loc pentru gatit (spatiu de lucru mult extins; fara restrictii de forma, cu bucatarii mari, patrate, dreptunghiulare sau lungi si inguste; mobila bucatarie in forma de U sau in forma de L);
  • Mai mult loc de luat masa - si, totodata, capacitatea de a opta pentru mese mai mari, ce pot acomoda un numar crescut de persoane (masa lunga si ingusta sau mare, rotunda);
  • Mai mult loc pentru mobilierul optional (ex: plante, corpuri de iluminat tip lampadar, o biblioteca pentru cartile de gatit);
  • Mai multe optiuni de design interior - un spatiu per total mai mare poate avantaja o minte creativa, intrucat nu este restrictionata de spatiul fizic. 

Totusi, este important sa retii faptul ca un spatiu mai mare vine la pachet cu trasaturile proprii si este nevoie de o disciplina suplimentara pentru a ghida procesul de amenajare catre elementele necesare.

Iata cateva sfaturi de luat in considerare atunci cand amenajezi o bucatarie mare, pentru a te asigura ca profiti la maximum de tot ceea ce iti ofera si nu adaugi elemente in plus doar pentru ca pot avea loc:

  • Alege un perete pe care sa il amenajezi cu mobilier de la un colt la altul - in acest fel, vei plasa piesele de mobilier de interes intr-o zona clara, de lucru, in timp ce lasi spatiul restant sa respire; de obicei, acest perete de lucru este paralel cu usa de intrare in bucatarie, iar mobilierul este ales intr-o nuanta deschisa la culoare (insa, tu poti adapta precum iti doresti); 
  • Amplaseaza o masa rotunda, patrata sau dreptunghiulara si alege niste scaune deosebite care sa se potriveasca cu stilul bucatariei; poti sa alegi doar doua scaune sau sa optezi pentru mai multe, in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie si de numarul membrilor familiei tale;

👉 Descopera mesele de dining din portofoliul The Home si alege un model modern si de calitate pentru bucataria ta!

  • Nu uita de obiectele decorative - pentru ca spatiul iti permite, poti sa amplasezi cateva plante verzi fie in spatiile deschise de depozitare din interiorul mobilei, fie direct pe podea, insa, asigura-te ca alegi niste ghivece mari, impunatoare, cu plante care rezista bine la umiditate (precum Monstera, planta de Aloe Vera sau feriga).

Amenajarea bucatariei in functie de comunicarea cu restul locuintei

In ultimul timp, din ce in ce mai mult, locuintele, indiferent daca sunt microapartamente, apartamente de dimensiuni medii, mari sau chiar case, opteaza pentru bucatariile tip open space. Totusi, bucatariile tip spatiu inchis sau chiar cele amenajate pe balcon raman, in continuare, optiuni viabile in special in cazul apartamentelor. 

Indiferent daca locuinta ta dispune de o bucatarie inchisa sau una open space, este bine de stiut ca fiecare tip de bucatarie are avantajele sale care iti permit sa o amenajezi asa cum iti doresti. 

Prin urmare, nu trebuie sa iti restrictioneze creativitatea modul in care bucataria ta este organizata. Tot ce trebuie sa tii minte este faptul ca, in procesul de amenajare, totul poate fi aranjat in asa fel incat sa obtii rezultatul dorit.

Amenajare bucatarie inchisa (idei de amenajare bucatarie mica)

Atunci cand amenajezi o bucatarie ingusta si mica, intr-un spatiu inchis (de obicei, amenajare bucatarie de apartament bloc), poti sa profiti de aceasta situatie si sa ii oferi propria personalitate, iar ea va deveni piesa centrala a locuintei tale.

De exemplu, chiar daca ai un living recent amenajat in care ai optat pentru un design minimalist, bucataria, ca spatiu complet separat, poate fi amenajata intr-un stil complet diferit (ex: modern sau rustic), dar care sa iti permita totodata sa o integrezi cu usurinta in ambientul general al locuintei tale (idei de amenajare bucatarie mica). 

Pentru a-ti oferi sprijinul necesar si in aceste alegeri, aici gasesti cateva sfaturi de care sa tii cont atunci cand amenajezi o bucatarie inchisa:

  • Vopseste peretii intr-o nuanta diferita de cea a camerei de zi - pentru a te bucura pe deplin de experienta unei incaperi separate, dar cu personalitate si pentru a putea crea un spatiu dedicat numai activitatilor aferente gatitului, vopsirea peretilor intr-o nuanta diferita de cea folosita in restul incaperilor iti poate oferi o experienta inedita si doar a ta;
  • Nu uita de corpuri de iluminat - chiar daca bucataria ta dispune de cel putin o fereastra, nu uita sa folosesti corpuri de iluminat care sa asigure o lumina eficienta chiar si pe timpul serii; poti sa folosesti un pendul, lustre pe cablu sau aplice pe perete pentru a obtine ambientul dorit si a completa un design de bucatarie mica;
  • Poti include un televizor mic - daca iti place sa petreci mult timp gatind, include in designul bucatariei tale si un televizor suspendat pentru bucatarie; nu uita sa acorzi atentie la dimensiunile acestuia, intrucat bucataria ta, ca spatiu inchis, nu poate acomoda un televizor de dimensiuni mari. 

Amenajare bucatarie open space (bucatarii open space moderne, clasice, rustice)

Atunci cand locuinta ta dispune de o bucatarie open space (bucatarii deschise), in amenajarea ei trebuie sa tii cont de stilul de design pe care l-ai folosit in amenajarea livingului. Daca cele doua sunt complet diferite, ar putea sa creeze o discrepanta prea mare intre spatii, lucru care din punct de vedere estetic nu este, de regula, tocmai placut. 

Intrucat o asociere de bucatarie si living (un model de bucatarie in living/sufragerie) poate fi un proiect laborios, dificil de executat in special in apartamentele mari si in case, ai putea cere sfatul expertilor in domeniu despre cum ar fi mai bine sa procedezi cu spatiul pe care il ai.

In cazul in care totusi iti plac proiectele de acest fel si simti ca ai resursele necesare pentru a te ocupa chiar tu de el, iata cateva aspecte pe care sa le iei in considerare atunci cand amenajezi o bucatarie open space (idei living cu bucatarie/idei de bucatarii open space):

  • Foloseste parchet - acesta reprezinta una dintre cele mai bune si inovative idei de amenajare a unei bucatarii open space moderne, clasice sau rustice, intrucat permite o trecere lina din camera de zi in spatiul de gatit; mai mult decat atat, parchetul ofera un grad sporit de confort, nefiind atat de rece si rigid precum gresia;
  • Alege sa decorezi cel putin un perete cu tapet - intrucat spatiul este unul deschis (open space), in zona bucatariei nu se vor acumula atat de multi aburi si nici asa de multa umezeala ca in cazul bucatariilor inchise; acest lucru iti permite folosirea tapetului pentru a obtine un design inedit si a profita de avantajele unui spatiu deschis;
  • Incorporeaza un bar pentru bucatarie care sa delimiteze perimetrul dintre camere - acest element, adesea considerat optional, poate fi folosit intr-o multitudine de moduri inovative si extrem de eficiente (ex: ca bufet suplimentar);
  • Foloseste un bufet intr-o nuanta adecvata - aceasta nuanta ar trebui sa se potriveasca atat cu paleta de culori din living, cat si cu cea din bucatarie; in acelasi timp, acesta poate sa delimiteze elegant spatiul dintre bucatarie si camera de zi, fara sa ocupe la fel de mult loc precum barul (verifica diferite modele de bucatarii cu bar).

👉 Descopera varietatea de bufete din portofoliul The Home si ofera-i locuintei tale un design inedit!

Amenajare bucatarie pe balcon (compartimentare bucatarie)

Desi bucataria este o incapere ce se regaseste, de cele mai multe ori, in incinta apartamentului sau casei, pozitionarea acesteia pe balcon se poate dovedi a fi o metoda eficienta de economisire a spatiului (in special in locuintele mici).

Balcoanele apartamentelor ofera spatiu limitat, adesea insuficient pentru intreg mobilierul de bucatarie, dar pot gazdui o mica zona de gatit functionala. Pentru a putea profita de spatiul oferit de balcon, asigura-te ca pui in practica masuri eficiente de organizare a bucatariei (amenajare bucatarie in balcon eficienta).

  • Alege piese de mobilier compacte (cum ar fi o masuta ingusta cu doua scaune pliabile; idei mobila bucatarie spatii mici) - poti consulta diferite idei sau modele de mobila pentru bucatarii mici, amenajate (open space sau inchise, moderne/clasice/rustice);
  • Alternativ, poti pastra doar spatiul de lucru pe balcon, masa si scaunele fiind asezate in living sau in alta incapere capabila sa fie transformata in zona de luat masa (mobila bucatarie balcon);
  • In loc de dulapuri, instaleaza rafturi deschise pentru depozitare cat mai minimalista a ustensilelor esentiale - o plita electrica, o cafetiera si un mic frigider pot incapea intr-un balcon chiar si de cativa metri patrati;
  • Pentru siguranta, monteaza o balustrada si asigura-te ca toate cablurile electrice sunt izolate si protejate;
  • Adauga plante, decoratiuni inspirationale (idei decor bucatarie mica) si o prelata pentru umbra si intimitate (in cazul in care balconul este deschis).

Cu ajutorul creativitatii, balconul poate deveni un spatiu de lucru util si, totodata, o mica oaza de relaxare cu rol de luat masa in aer liber (in cazul balcoanelor deschise). Este ideal pentru o cafea rapida dimineata, gustari in doi seara sau, de ce nu, pentru servirea tuturor meselor (in cazul balcoanelor inchise).

Idei de amenajare a bucatariei in functie de stil

Stilul in care a fost realizat un design de interior reflecta atat personalitatea ta, cat si efectul pe care iti doresti sa il transmiti. Acesta te reprezinta, te inconjoara si este permanent alaturi de tine, astfel ca trebuie sa te asiguri ca modelul ales iti ofera o stare de bine si un ambient placut.

Desi exista o multitudine de clasificari ale designului de interior atat pentru o bucatarie, cat si pentru restul incaperilor (ex: minimalist, maximalist, traditional), in cele ce urmeaza ne vom axa pe trei stiluri principale, usor de inteles si pus in aplicare: modern, rustic si clasic.

Idei amenajare bucatarie in stil modern (bucatarii minimaliste sau maximaliste)

Stilul modern este potrivit in special pentru cupluri, familii tinere, artisti, persoane creative sau, pur si simpu, pentru cei care prefera acest tip de design deoarece se potriveste cu stilul lor de viata. 

Acest stil poate fi evidentiat prin mai multe tehnici, culori si tipuri de mobilier, insa toate transmit acelasi sentiment si reunesc principiile cheie (indiferent daca sunt bucatarii minimaliste sau maximaliste).

Gresia si faianta in culori neutre sunt adesea cele mai populare elemente de finisaj, deoarece se regasesc intr-o varietate de modele si dimensiuni, lucru care iti permite sa obtii designul dorit fara sa te complici cu o paleta complicata (amenajare bucatarie gresie si faianta pentru bucatarii simple, moderne). 

Aceste doua elemente principale de finisaj nu numai ca sunt usor de curatat si intretinut, dar reprezinta si o investitie avantajoasa ce iti ofera posibilitatea de a obtine o bucatarie moderna cu un buget accesibil.

Pentru bucataria ta moderna, poti alege o faianta cu model geometric clasic sau abstract, in timp ce gresia este bine sa fie cat mai simpla, in nuante de alb, bej sau chiar negru (amenajare bucatarie alba, bej). Desigur, daca iti doresti si consideri ca se potriveste personalitatii tale, poti sa scoti designul din anonimat cu un accent de culoare.

Mobilierul de bucatarie potrivit stilului modern

Pentru a se imbina perfect in spatiul destinat gatitului, mobilierul bucatariei moderne trebuie ales in functie de cromatica pentru care ai optat in prima parte a amenajarii (elementele de finisaj). 

Astfel, daca gresia si faianta au fost alese in culori neutre, este bine ca nuanta mobilierului de bucatarie sa faca parte din aceeasi paleta cromatica. Poti chiar sa alegi mobilierul cu o nuanta sau doua mai inchise, astfel incat sa il scoti in evidenta fara a deteriora aspectul estetic al bucatariei. 

Indiferent ca alegi mobilier din PAL cu finisaje de melamina, fie alegi mobilier din PAL cu folie de PVC, cu siguranta, aspectul pe care il vei obtine va fi unul potrivit designului modern.

Obiecte pentru decor 

Designul unei bucatarii moderne poate fi accentuat cu ajutorul obiectelor pentru decor bine alese si complementare elementelor de finisaj si mobilierului. 

Aici sunt cateva exemple de sfaturi care te pot inspira si iti pot facilita procesul decizional:

  • Amplaseaza un set de sticlute cu condimente la vedere (ex: pe una dintre etajerele din bucatarie) - sticla transparenta si culorile diverse ale condimentelor vor oferi un aer inedit bucatariei tale;
  • Decoreaza unul dintre pereti cu cateva ghivece de flori suspendate - de obicei, dimensiunea acestora este una redusa, astfel incat nu vei incarca spatiul prea mult, chiar daca amplasezi trei sau patru plante pe peretele bucatariei tale;
  • Incearca stickere decorative pentru a amenaja peretele bucatariei - fie ca optezi pentru un sticker decorativ sub forma de text (care, de exemplu, sa exprime un citat care te motiveaza), fie te orientezi catre diferite forme abstracte sau florale, cu siguranta un astfel de element decorativ te poate ajuta sa obtii un design modern inedit si creativ.

Idei amenajare bucatarie in stil rustic

Acest design este adresat in special familiilor numeroase, intrucat elementele cheie creeaza o atmosfera calduroasa, primitoare, placuta, de familie, care te face sa apreciezi si mai mult timpul petrecut impreuna cu cei dragi. 

Totodata, poate fi un stil adorat de cei mai traditionalisti, care simt o legatura puternica fata de modul in care erau decorate locuintele inainte.

Elementele de finisaj

In ceea ce priveste stilul rustic al unei bucatarii, acesta poate fi redat cu ajutorul unor finisaje care imita cat mai bine elementele naturale, precum tapetul cu imprimeu de caramida, parchet din lemn tratat pentru un nivel ridicat de umiditate sau grinzi din lemn pe tavan. 

Totodata, pe peretele dintre blatul de lucru si dulapurile superioare, poti alege placi decorative in nuante neutre si, in plus, pentru a nu incarca prea mult designul, combina aceste finisaje cu un tavan alb.

Mobilierul de bucatarie potrivit stilului rustic

In ceea ce priveste mobilierul de bucatarie, concentreaza-te pe materiale din lemn si pe elemente aramii. Poti alege, de exemplu, baterii de bucatarie, corpuri de iluminat sau vase de bucatarie de culoarea cuprului pentru a obtine designul rustic mult dorit.

De asemenea, o alta caracteristica sugestiva a mobilierului rustic de bucatarie o reprezinta dulapurile din lemn suspendate (denumite si blidare), in care poti sa depozitezi borcane cu dulceata, zacusca si muraturi (pentru a respecta atmosfera).

Completarea obiectivului de amenajare in stil rustic a bucatariei tale poate fi realizata prin alegerea unei mese din lemn masiv si a unor scaune care sa se incadreze perfect in imaginea unei astfel de bucatarii.

👉 Descopera oferta The Home si alege scaunele care se potrivesc cel mai bine cu designul pe care doresti sa il obtii pentru bucataria ta!

Obiecte pentru decor

Atunci cand spatiul iti permite, nu ezita sa dai frau imaginatiei si foloseste-te de obiecte corespunzatoare pentru decor, care sa constituie ultimele detalii necesare pentru obtinerea unui design rustic. 

Iata aici cateva recomandari care iti pot fi de folos:

  • Alege un suport de cani de cafea din lemn pe care sa il asezi la vedere;
  • Nu uita de rafturile expuse - aici poti sa depozitezi mici obiecte decorative, precum vesela din lut sau linguri de lemn;
  • Introdu in peisaj un covor colorat din tesaturi naturale, cu elemente traditionale, care sa ofere impresia unui spatiu cat mai primitor.

Idei de amenajare a bucatariei in stil clasic

Dupa cum ii sugereaza si numele, stilul clasic se remarca prin eleganta, rafinament si simplitate, caracteristici ce ii permit sa fie unul dintre stilurile care nu se demodeaza niciodata. 

Astfel, in cazul in care nu te regasesti printre stilurile mai contrastante si cu o poveste proprie, stilul clasic poate fi optiunea ideala pentru tine.

Elementele de finisaj

In ceea ce priveste elementele de finisaj, poti alege fie sa vopsesti peretii in nuante de alb, (crem, bej sau maro deschis, precum si alte idei de faianta bucatarie clasica), fie sa ii decorezi cu un tapet simplu, care sa faca parte din aceeasi paleta cromatica. 

Indiferent de optiunea pe care o alegi, de retinut aici este faptul ca, pentru stilul clasic, cel mai bine este sa eviti aspectul complicat si ornamentat al peretilor, pentru a nu incarca prea mult designul bucatariei.

Mobilierul de bucatarie potrivit stilului clasic

Mobilierul de bucatarie in stil clasic este caracterizat in principal de usi din lemn sau MDF pe care se frezeaza anumite modele geometrice sau linii de diferite adancimi (tehnica ce ofera un aspect elegant si rafinat in acelasi timp). 

Detaliile subtile si elegante sunt, de asemenea, nelipsite din designul mobilierului de bucatarie clasic. Prezenta manerelor metalice, cele bijuterie, dar si integrarea usilor din sticla in design sunt cateva dintre caracteristicile mobilierului de bucatarie potrivit pentru un stil clasic. 

Astfel, daca iti doresti sa obtii un astfel de design, asigura-te ca mobilierul tau de bucatarie include cel putin o parte dintre aceste caracteristici.

Obiecte pentru decor

Pentru ca finisajele mobilierului de bucatarie exprima deja eleganta, nu este nevoie ca in amenajarea bucatariei tale sa incluzi prea multe obiecte pentru decor. Altfel, risti sa obtii un efect de exagerare, ceea ce nu este de dorit si nici in concordanta cu principiile acestui tip de design. 

Printre exemplele de obiecte decorative subtile pe care le poti folosi intr-o bucatarie clasica se regasesc (aranjamente bucatarie clasica):

  • Un bol decorativ din portelan pe care sa il asezi pe masa sau pe blatul mobilierului de bucatarie;
  • O vaza cu aspect de marmura, cu flori proaspete;
  • Cateva carti de bucatarie, expuse pe etajere.

👉 Descopera accesoriile decorative pentru bucatarie The Home si alege-le pe cele care se potrivesc stilului pe care il indragesti!

Imagini cu bucatarii amenajate (idei de bucatarii)

Se spune ca o poza face cat o mie de cuvinte. Pentru a respecta acest principiu si a te ghida si mai mult in procesul de amenajare a bucatariei, mai jos gasesti niste exemple sugestive de imagini cu idei de bucatarii amenajate si mobilate: moderne, rustice, clasice, mici si mari, open space (deschise spre living) si inchise.


Prin urmare, indiferent de dimensiunea bucatariei tale, de tipul acesteia si de stilul pe care il preferi, daca detii cateva cunostinte cheie in materie de design interior si ai acces la mobilierul necesar si obiectele decorative potrivite, cu siguranta vei reusi sa obtii designul visat pentru bucataria ta.

Sursa foto: The Home