Cum să îți amenajezi terasa, grădina și balconul pentru un spațiu de relaxare perfect: Idei și sfaturi practice
Vara se apropie cu pași repezi, soare și temperaturi ridicate care ne îndeamnă să petrecem cât mai mult timp afară. Și ce poate fi mai plăcut după o zi lungă și grea, decât un moment de relaxare pe șezlongul din grădina casei? Sau terasă ori balcon, după caz. Indiferent că locuiești în mediul urban sau rural, la casă sau la bloc, ai nevoie de un spațiu de relaxare perfect. Doar în acest fel te vei putea bucura pe deplin de zilele însorite. Ți-l dorești, dar nu știi cum să îl obții? Descoperă în continuare câteva idei și sfaturi practice pentru a-ți transforma exteriorul într-un spațiu de vis.

Planifică și alege un stil de amenajare pentru a crea un spațiu funcțional

Înainte de a începe amenajarea, ai nevoie de un plan bine pus la punct. Începe prin planificarea spațiului și definirea stilului dorit pentru spațiul exterior. Vrei să creezi o zonă pentru cafea? Un spațiu pentru cine în familie? O zonă în care să te relaxezi vara? Dorești o atmosferă modernă și minimalistă? Sau una rustică și primitoare? Poate chiar o zonă cu un aer tropical, care să îți ofere senzația că te afli în vacanță în permanență? Așadar, determină scopul pentru a planifica și decora zona corespunzător. De exemplu, un mic balcon ar trebui să includă o masă și scaune confortabile. În schimb, o terasă la curte sau chiar un spațiu dedicat în grădină, ar trebui să fie suficient de mare pentru a amenaja o zonă de luat masa, de relaxare și socializare. De ce este important să știi de la bun început cum ar trebui să arate spațiul exterior? Pentru că în funcție de proiect, dar și de designul ales, vei achiziționa mobilier de exterior care să respecte cerințele și nevoile tale.


Alege podeaua potrivită pentru spațiul exterior

Designul exterior poate dicta și alegerea unui anumit tip de podele. Podeaua schimbă aspectul general al spațiului, influențându-ți și starea de spirit. Fie că amenajezi un balcon sau o terasă, poți folosi pardoseală din diferite materiale. Asigură-te doar că alegi un produs care poate fi ușor de întreținut și oferă rezistență ridicată la alunecare. Dacă preferi un stil clasic, poți opta pentru lemn natural. Pavelele din piatră sau beton se pretează într-un aspect contemporan, dar și tradițional, în cazul în care dorești și integrarea unor pavele tip cărămidă. Deck-ul și lemnul compozit, sunt și ele două opțiuni populare, potrivite pentru orice stil de amenajare. Pentru că vin în diferite texturi și culori, pot fi alese astfel încât să se potrivească cu designul exterior al casei, dar și cu mobilierul existent.


Selectează mobilierul de exterior ținând cont de stilul ales

Ți-ai definit stilul de amenajare și nu știi ce articole de mobilier să alegi? Gama de produse pentru exterior de la The Home îți propune zeci de articole moderne, rustice, industriale, minimaliste. Mobilierul este piesa centrală a spațiului. Așadar, este indicat să alegi articole confortabile, rezistente la condițiile de mediu exterior, și bineînțeles, potrivite stilului de amenajare dorit. Optează pentru materiale durabile, cum ar fi ratanul, metalul sau lemnul tratat. Acestea rezistă la expunerea la soare, dar și la ploaie. Este important să alegi mobilierul potrivit atât necesităților tale, cât și spațiului disponibil. Câteva piese de mobilier potrivite pentru amenajare sunt:

  • mesele - în funcție de spațiul disponibil și numărul de musafiri pe care intenționezi să-i găzduiești uneori, alege o masă de dimensiuni potrivite. Poți opta pentru materiale precum ciment, sticlă, lemn sau metal, în funcție de preferințe. Pentru un balcon micuț, o masă din metal cu blat din sticlă, pentru 2-4 persoane, ar putea fi o alegere ideală. Pentru o terasă sau un spațiu în grădină mai voluminos, te poți orienta spre modele mai mari, ca piese centrale.
  • scaune și fotolii - alege scaune și fotolii confortabile, care să ofere un suport adecvat pentru zona lombară. Poți selecta modele din lemn natural, ratan, fotoliu din metal cu perne pentru șezut. Îți poți înfrumuseța aspectul terasei sau grădinii cu un model de scaun exterior suspendat. Va fi adorat în special de cei mici, dar nici adulții nu îl vor ocoli. Un astfel de articol este ideal pentru a te relaxa în grădină, cu o carte bună în mână și o limonadă rece și proaspătă.
  • canapele - o canapea confortabilă nu trebuie să lipsească din amenajarea spațiului exterior. Este perfectă pentru relaxare și pentru a petrece timp cu familia și prietenii. Poți opta pentru o canapea fixă din material textil și oțel sau un model modular din lemn. În funcție de spațiul disponibil, alege o canapea de exterior pentru 2-3 persoane sau una tip colțar.


Adaugă elemente de iluminat pentru o atmosferă relaxantă

Pentru a crea o atmosferă plăcută și relaxantă, ai nevoie de un sistem de iluminat adecvat. Și desigur, pentru a te bucura de spațiul amenajat și după lăsarea întunericului. Aplice pentru exterior, lămpi de podea, veioze, lustre sau decorațiuni luminoase sub formă de ghirlandă, toate acestea pot fi utilizate pentru a adăuga un farmec aparte. Selectează surse de lumină caldă și difuză. Vor crea o ambianță intimă, perfectă pentru momentele de relaxare în aer liber.


Integrează plante și alte elemente de vegetație pentru prospețime

Plantele adaugă textură, culoare, viață. Dacă amenajezi un balcon, sunt necesare câteva plante de exterior pentru un plus de culoare. Optează pentru plante care se potrivesc cu condițiile de lumină și umiditate din spațiul amenajat. Terasele și grădinile au un avantaj în plus, deoarece acestea beneficiază deja de un spațiu de verdeață. Însă mai poți planta flori, arbuști mici sau chiar copaci pitici. Plantele aromatice și ierburile pentru bucătărie pot fi și ele ideale pentru un strop de prospețime. Acestea vor transforma complet spațiul. Nimic nu se compară cu mirosul de flori proaspăt înflorite și verdeață în serile călduroase de vară.


Accesorizează spațiul pentru o notă aparte

Ai bifat pe lista de amenajare tot? Nu uita să adaugi și câteva accesorii. Deși sunt mici, au un efect grandios asupra întregii amenajări. Nu trebuie să fie ceva ieșit din comun, dacă nu îți dorești acest lucru. Câteva perne colorate pentru canapele, o vază interesantă pentru flori, un covor cu un design interesant, pot fi suficiente pentru a schimba aspectul terasei sau balconului. Pentru zona de grădină, poți adăuga chiar și statuete sau mici fântâni. Vor conferi un aspect vizual interesant.


În cele din urmă, fii creativ. Personalizează-ți spațiul exterior după bunul plac. Adaugă elemente decorative, plante și tot ce îți dorești și creează o zonă perfectă. Vei obține un loc relaxant, în care să te bucuri de momentele libere și liniștea și frumusețea naturii așa cum îți dorești. Folosește-ți imaginația, alege mobilier de exterior în care să te destinzi și reîncarcă-ți bateriile în propria oază de verdeață.