Mobilierul de bucatarie poate reprezenta piesa de rezistenta intr-un astfel de spatiu, atunci cand este ales corespunzator. Pentru ca ne dorim sa te bucuri din plin de activitatea de a gati, ti-am pregatit cateva sfaturi care te pot ajuta sa faci o alegere corecta in ceea ce priveste alegerea mobilierului de bucatarie.
- Mobilierul potrivit pentru o bucatarie mica
- Mobilierul potrivit pentru o bucatarie mare
- Sfaturi pentru mobila de bucatarie in functie de zona
Mobilierul potrivit pentru o bucatarie mica
Pentru amenajari bucatarii moderne mici este recomandat sa nu optezi pentru un mobilier din lemn masiv, deoarece acesta va ocupa o mare parte din bucataria ta si astfel va crea impresia unui spatiu aglomerat. Iata, in schimb, ce caracteristici ar trebui sa aiba un mobilier astfel incat sa se potriveasca unei bucatarii mici:
Design pe verticala
Mobilierul de bucatarie cu design pe verticala contine spatii de depozitare de la baza podelei si pana aproape de tavan. In acest sens, nu vei ocupa foarte mult spatiu la sol cu piesele de mobilier, in schimb, te vei putea bucura de suficiente spatii pentru depozitare.
Atentie, insa, la un lucru: nu alege ca toate piesele de mobilier din bucatarie sa fie atat de inalte, deoarece ar putea oferi iluzia unui spatiu sufocant. In ceea ce priveste procesul de amenajari bucatarii moderne, este suficient sa optezi pentru doua corpuri de mobilier inalte pe care sa le pozitionezi in colturi opuse ale bucatariei.
Finisaje deschise la culoare
Cu cat nuanta mobilierului tau este mai inchisa la culoare, cu atat si spatiul din bucatarie va parea mai mic. Din acest motiv, atunci cand amenajezi o bucatarie mica, apeleaza la piese de mobilier in culori cat mai deschise la culoare, precum bej, crem sau, de ce nu, chiar alb. Totodata, un finisaj lucios ar putea oferi bucatariei tale un aspect curat si ingrijit. Pentru asta, poti sa optezi pentru o mobila de bucatarie din MDF.
Masa extensibila
Atunci cand ai o bucatarie de dimensiuni reduse, este bine sa utilizezi la maximum spatiul pe care il ai la dispozitie, fara sa il incarci inutil. De aceea, pentru amenajari bucatarii moderne si utile, este bine sa alegi o masa de dimensiuni reduse pe care sa o poti extinde la nevoie. In acest mod, atunci cand prepari mancarea sau cand nu ai prieteni in vizita, poti sa folosesti masa la dimensiunea initiala, iar in momentul in care ai musafiri sau mananci alaturi de mai multi membri ai familiei, poti sa extinzi masa la dimensiunea dorita.
👉 Alege-ti masa de bucatarie preferata din portofoliul The Home si bucura-te de o amenajare smart a bucatariei tale!
Mobilierul potrivit pentru o bucatarie mare
Atunci cand vorbim despre amenajari bucatarii moderne mari, datorita spatiului disponibil, ai posibilitatea de a te bucura de o amenajare fara restrictii. Iata ce conditii ar trebui sa indeplineasca un mobilier potrivit pentru o bucatarie mare:
Design pe orizontala
Atunci cand ai la dispozitie spatiu suficient, nu trebuie sa pui foarte mult accent pe designul pe verticala. Intr-o astfel de situatie, poti sa apelezi la un mobilier de bucatarie amplasat pe toata lungimea unui perete. Daca ai nevoie de mult spatiu pentru depozitare, pe langa piesele de mobilier inferioare, poti sa apelezi si la piese de mobilier suspendate care sa iti permita sa depozitezi toate ustensilele de care ai nevoie pentru gatit.
Pentru un aspect estetic modern si deosebit, alege un mobilier cu aparate electrice si electrocasnice incorporate, astfel incat sa nu fie la vedere.
Finisaje moderne
In ceea ce priveste procesul de amenajari bucatarii moderne si mari, in acest caz poti alege un mobilier din lemn masiv, deoarece are si un aspect estetic placut, dar si o durata de viata mai mare.
Daca iti doresti o mobila confectionata dintr-un material considerat a fi mai contemporan, poti alege o mobila de bucatarie din PAL melaminat sau din MDF. Si acestea din urma sunt calitative si rezistente si au, de obicei, un aspect mai modern decat mobilierul din lemn masiv.
Atunci cand vorbim despre paleta de culori, aceasta poate sa difere in functie de preferintele tale. Daca iti doresti un aspect mai contemporan, poti sa folosesti un mobilier de bucatarie negru sau verde smarald. Daca iti doresti sa te bucuri de un proces amenajari bucatarii moderne eficient, poti sa optezi pentru culori neutre, precum bej sau maro inchis.
Masa si scaune potrivite
Masa si scaunele nu trebuie sa lipseasca din bucatarie, in special atunci cand spatiul iti permite sa incluzi aceste piese de mobilier in designul dorit. In functie de tipul de mobilier ales, poti alege o masa de dining patrata, rotunda sau dreptunghiulara, pe care sa o asortezi cu scaunele potrivite.
Daca mergi pe varianta conventionala si amenajezi bucataria dupa o paleta de culori neutre, poti alege sa incluzi un accent de culoare cu ajutorul scaunelor de bucatarie. Astfel, poti alege scaune in nuante de verde smarald, visiniu sau roz prafuit. Aceste culori se numara printre cele mai apreciate in materie de amenajari bucatarii moderne.
👉 Descopera scaunele potrivite in oferta The Home! Fa o alegere inspirata si bucura-te de o bucatarie amenajata in stil modern.
Sfaturi pentru mobila de bucatarie in functie de zona
Indiferent ca esti pasionat de gatit si iti petreci o mare parte a timpului in bucatarie sau gatesti doar pentru a-ti asigura nevoile de baza, un lucru este cert: pe langa aspectul estetic, bucataria trebuie sa fie si cat mai functionala. Iata ce caracteristici ar trebui sa aiba mobilierul de bucatarie in functie de zona si cateva sfaturi pentru mobila de bucatarie.
Zona de provizii
Zona de provizii din bucatarie este acel spatiu care iti permite sa depozitezi toate cele necesare pentru gatit: de la alimente la ustensile, farfurii si tacamuri. Intr-o astfel de zona, principala caracteristica a mobilierului de bucatarie ar trebui sa fie compartimentarea inteligenta. Pe langa un compartiment special conceput pentru a depozita legume, precum cartofii sau ceapa, aceasta zona ar trebui sa includa si o piesa de mobilier cu sertare, care sa iti permita depozitarea celorlalte instrumente necesare gatitului.
Daca spatiul iti permite, in aceasta zona poti sa incluzi si cateva accesorii decorative pentru
bucataria ta. Daca, de exemplu, mobilierul tau dispune de cateva spatii de depozitare la vedere, le poti folosi pentru obiecte decorative pentru bucatarie.
👉 Descopera gama noastra de accesorii decorative deosebite pentru bucataria ta!
Zona de pregatire
Zona de pregatire a mesei se refera in special la blatul mobilei de bucatarie. Aici, atunci cand vii de la cumparaturi, poti sa asezi toate legumele si alimentele pentru a le putea repartiza mai departe in zona de depozitare potrivita. Totodata, pe blatul de bucatarie tai si legumele pentru ciorba sau pregatesti diferite feluri de mancare. Din acest motiv, blatul ar fi bine sa fie unul termic. Fiind termorezistent, nu va trebui sa iti faci griji cu privire la pozitionarea unei tigai fierbinti sau a unor alimente inghetate care ar putea sa deterioreze calitatea acestuia.
Zona de gatit
Zona de gatit se refera in special la zona in care se afla plita sau aragazul. Daca optezi pentru o plita integrata in mobila de bucatarie, este recomandat ca aceasta sa fie in apropierea zonei de pregatire, astfel incat sa iti fie usor sa pui legumele taiate intr-o oala care se afla pe plita, de exemplu.
Totodata, in aceasta zona este bine ca mobila de bucatarie sa cuprinda si un spatiu pentru hota care sa absoarba fumul, aburul si celelalte particule eliberate in timpul gatitului.
Indiferent de spatiul pe care il ai la dispizitie, cu ajutorul unor sfaturi utile si al mobilierului potrivit, poti obtine un design de revista, fara ajutorul unui specialist in domeniu.
Sursa foto: The Home